Orkla ASA er et norsk selskap som har vært igjennom store forandringer, og er i dag et rendyrket merkevareselskap. Selskapets reise fra et stort konglomerat til dagens situasjon har til tider vært vanskelig, men selskapets resultater for første kvartal 2019 var bedre enn forventet.

Orklas forvandling fra konglomerat til merkevareselskap

Orkla ASA har aner helt tilbake til gruvedrift som startet opp på Løkken Verk i 1654. Det var ikke før i 1904 at selskapet Orkla Grube-Aktiebolag ble stiftet av Christian Thams, og fortsatte å drive gruven under dette navnet.

Gjennom 1900-tallet har selskapet også vært kjent som Orkla Industrier AS og Orkla Borregaard AS. Utover gruvedrift har Orkla investert i mange ulike industrier, fra aluminium og ulike teknikkdeler til merkevarer som Stabburet.

Som en del av Orklas reise fra et stort industrikonglomerat til et merkevareselskap, ble Elkem solgt til China National Bluestar Group Co. Ltd i 2011. Orkla eide Elkem i perioden 2005 til 2011, og noen mener at salget markerte slutten på Orklas periode som industriselskap. Det er sannsynligvis ikke tilfeldig at dette skjedde bare noen år etter at Stein Erik Hagen virkelig begynte å interessere seg for Orkla.

Kjente produkter som Orkla eier i dag

Orkla er i dag en svært stor aktør innenfor produkter som selges i dagligvare, og alle nordmenn har produkter levert fra Orkla hjemme. Noen eksempler er:

  • Ferdigpizzaer som Grandiosa, Big One og flere andre som Stabburet produserer.
  • En mengde ulike kjeks, kaker og sjokolader under merkenavnene Sætre og Nidar.
  • Ketchup, sennep, gjær og mye mer under merkenavnet Idun.
  • Mange ulike rengjøringprodukter og hygieneprodukter markedsført under merkevaren Lilleborg.

Orkla har virkelig kjøpt opp alt som lar seg kjøpe opp av merkevarer innenfor dagligvarer, og i 2012 kjøpte Orkla også Rieber & Søn. Fra dette selskapet fikk de merkevarer som Mr. Lee, Toro og Denja – som senere ble lagt ned av Orkla.

Veien videre for Orkla ASA

I dag er det Stein Erik Hagen som styrer Orkla. Konsernsjefen Peter Ruzicka kommer til å gå av i 2019, han har vært lojal mot Stein Erik Hagen i 29 år og fulgt med fra Rimi og Hakon Gruppen til Orkla. Det er ingen grunn til å tro at Hagen får mindre makt med en ny konsernsjef, og når det nå kanskje dessuten ser ut som at satsingen på merkevarer begynner å skape resultater blir dette helt sikkert veien videre for Orkla.

Selskapet har også ekspandert kraftig utenfor Norge, og har kjøpt opp lokale merkevarer og produsenter både i Sverige og øvrige Europa. Til tross for nedleggelser og sentralisering, har anerkjente merkevarer en stor verdi. Forbrukere fortsetter å kjøpe produktene, uansett om Orkla samler produksjonen til noen få større fabrikker for å spare penger.