Celler som flyter fritt

Det var med glede at vi så at den norske avdelingen av det amerikanske selskapet Thermo Fisher Scientific ble kåret til Norges smarteste industribedrift 2018. Dette er en pris som har blitt delt ut

de siste fem årene som et samarbeid mellom stiftelsen Norsk Industri og Siemens, og går til bedrifter som ved hjelp av innovasjon og nye løsninger klarer å være helt i forkant i konkurranse mot utenlandske bedrifter, og som likevel klarer å levere gode resultater selv om de driver med industri i Norge, hvor kostnadene til leie og lønn er vesentlig høyere enn i andre land.

Prisen består av en studietur til den verdenskjente Maserati-fabrikken i Italia, hvor de bruker såkalt digtal tvilling i design og produksjon av noen av de råeste bilene man kan få tak i. Den ble delt ut av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på industrikonferansen i Oslo, og det ble nok fest i lokalene til Thermo Fisher Scientific etterpå, og de fikk sikkert riktig stemning med, hvor du kan finne alt av effekter og kostymer til fest og karneval. Det er heller ikke første gang de vinner en pris, i fjor fikk de også Teknisk Ukeblads teknologipris Norwegian Tech Award.

Thermo Fischer Scientific har utmerket seg vet at de har brukt såkalte Ugelstadkuler, som er bittesmå kuler av plast med biomagnetiske egenskaper, til å utvikle nye medisiner og diagnoseverktøy til bruk i behandling av forskjellige former for kreft. Med disse kan man i dag stille vesentlig mer presise diagnoser, og skreddersy behandlingen til hver pasient, noe som virkelig øker sjansene for at pasienten blir frisk.

Best av 40

Det var over 40 kandidater til prisen, som i tidligere år har gått til mer kjente industrikonsern som Brunvoll, GKN Aerospace og Borregaard. Etter flere runder med avstemminger satt man igjen med tre finalister til prisen, som i tillegg til Thermo Fisher Scientific var Aker Solution Moss, som driver med design og produksjon av styrekabler for fjernstyrte roboter til bruk under vann, og Øglænd System, som utvikler kabelstiger opphengssystemer og kabelbaner til industrien. Det var altså en sterk konkurranse i år.

Vannbobler i mikroskop

Juryen begrunner sin avgjørelse på flere måter, og en av tingene de trekker frem er at Thermo Fisher Scientific driver med et stort overskudd og er en av Norges mest lønnsomme industribedrifter, og at de med sterk vekst og salg til markeder verden over er et godt eksempel på et ektenorsk industrieventyr.

Det er ikke alltid like lett å drive med industri i Norge, siden kostnadene er høye, men vi har svært sterke miljøer innenfor forskning på teknologi i verdensklasse, og norsk kreftforskning har blitt anerkjent over hele verden for å være helt i front. Thermo Fisher Scientific har etablert produksjon i Norge for et globalt marked, og det er denne typen industri som vil være hjørnesteinen i norsk økonomi i årene som kommer. Vi kan ikke konkurrere på pris med lavkostland, men vi kan konkurrere på kvalitet og avansert teknologi.