Industrien i Norge er svært viktig, for med det man produserer her, kan Norge leve godt av å eksportere til andre land. Mange lurer på hva industri er, noe andre har svar på.

Landet er rikt på naturressurser, alt fra laks til silisium. En av de største norske industrien er som de fleste vet oljenæringen, som har gjort Norge til et velferdsland, kanskje verdens rikeste land sett i forhold til innbyggertall. Men Norge kan ikke klare seg kun på olje, en energikilde som verken er fornybar eller spesielt bærekraftig for verdenssamfunnet. Det handler om å få inntekter til landet, noe selskapet Frilans Finans også gjør.

Hvilke andre store industrier finnes i Norge som det snakkes mindre om. Artikkelen skal se på noe av dem.

Skipsbygging og skipsfart

Norge har tradisjonelt sett vært en stor skipsfartsnasjon, ja kanskje en av de aller største. Med en enormt lang kystlinje og hundrevis av år med erfaring, befestet landet seg som en stormakt allerede for 100 år siden. Så sent som i 1970 var Norge en av de fremste skipsbygger-nasjonene i verden. I dag finnes mange skipsverft i landet, hvor det produseres høykvalitets skip i moderne utforming med den aller nyeste teknologien.

Våpenindustri

En industri som det snakkes svært lite om er våpenindustrien. Norge er en storprodusent av våpensystemer og ammunisjon. Det er først og fremst Kongsberg Våpenfabrikk og Autronica som står for produksjonen. Våpenproduksjon er en industri som gir milliardgevinst, men som setter Norge i en farlig posisjon, og er derfor et land som er et mål for spionasje og konspirasjon. De mest kjente systemene som våpenindustrien raketter som Penguin-missil og klasebomber. Industrien er avhengig av råvarer som aluminium, som er neste produkt.

Aluminium

I Norges land har man mange forekomster av naturlig aluminium fra bergarter hvor bauksitt er hovedbestanddel. Det er enkelt og utvinne og Norge har en stor fordel som igjen er en annen industri som gjør at produksjonen av aluminium blir enda billigere. Nemlig vannkraft.

Energikraft

Norge har enda flere fordeler som leverandør og utvinner av naturressurser til bruk som for eksempel oppvarming og kjøling. Det er nemlig så mange fossefall og elveløp i det langstrakte landet, at industrien i seg selv kan nyte godt av statsfinansiert strøm og energi. Vannkraft er dessuten både fornybar og bærekraftig. Selve prosessen utgir ingen drivhusgasser til atmosfæren.

Med denne enorme fordelen er råvarer som aluminium svært billig å produsere, noe man drar nytte av ved salg.

Vannkraften kan også fordeles og selges på markedet kalt NordPool, en felles plattform der strøm selges og kjøpes mellom nasjoner.

Eksport av fisk

Norge har store ressurser man kan legge på matfatet. Fisken er kanskje den man tenker først på, der laks og tosk er favoritter. Norsk hyse og torsk har fått et stort oppsving der engelske bedrifter skriver historie med innkjøp til deres populære folkerett «fish`n chips». Kina, Japan, USA, Frankrike er store kunder av mange typer fisk fra Norge.