Matindustri er en av Norges største industrier. Mat er viktig i enhver form, enten det er som hurtigmat, food truck mat, restaurant mat, mat i hjemmet eller mat i utlandet. Vi elsker mat. Vi bruker mye penger på mat. Mat er tradisjonell. Mat er hverdag og fest. Åpne en restaurant? Start prosessen med et lån. Enten det er nytt lån, eller refinansiering av eksisterende lån som samles til ett lån.

Refinansiering til en cafe?

Går du med en liten kokk i magen? Gjort deg noen tanker om en liten kro, eller cafe? Ofte kan en refinansiering av eksisterende lån være nok til en solid start av noe eget. Mye mat produseres i Norge av kjøtt, fisk, meieri, korn, grønt og frukt og mer. Mat, råvarer og spesialiteter fra andre land, kan også kjøpes i Norge. Skal du refinansiere er det viktig å sette deg inn i hva du trenger av penger. Størrelse på foretaket har betydning for refinansiering beløpet. Sammenlign flere tilbud fra bankene, og sett deg inn i betingelsene for lånet. Etter at du har samlet lån du har, er det viktig å være realistisk med lånebeløp fordi det skal betales tilbake. Jo fortere du nedbetaler lånet, jo billigere blir det for deg.

Lån stort nok for favorittmaten?

Gleden ved mat, er ikke alltid nok til å ha et suksessfullt spisested. Finansiering er en ting, men så kommer det mange faste finansielle avgjørelser som må taes. Så som prising av maten, menyer, hva slags råvarer, innkjøp av mat, utstyr til spiseriet, drikke, lønninger, revisor, opplæring, utbetalinger for spesialprodukter og mer. Lånet må ta høyde for alle utgifter, også de uforutsette utgiftene. Maten må smake godt og bringe kundene tilbake. Matindustrien er stor, og ikke bare i Norge. Alle land har sine spesialiteter, og det kan være vanskelig å velge rettene du vil ha. Ute etter noen spesielle råvarer? Bruke bare norske matprodukter? En blanding av flere lands matretter som Mexicanske Tacos, Russisk Stroganoff, Amerikanske osteburgere og norsk lapskaus?

Husk at lånet skal tilbakebetales

Refinansiering betyr at du må sette deg inn i egen økonomi, og skaffe deg en klar oversikt over gjelden du har. Slik kan du finne detaljene av hva du har råd til, termingebyr, månedlig betalingsbeløp, andre gebyrer, rente, og hvilket lån du vil samle i ett med refinansieringen. På samme måte som en restaurant har lån mer enn for bare innkjøp av mat til et måltid, kommer refinansiering med detaljer du må sette deg inn i. Hver tredje krone som investeres innen industrien i Norge går til matindustrien. Importen av mat er mer enn skyhøye 100 millioner kroner årlig.

Mat er enkelt, men kan gjøres ekstremt detaljert og komplisert. Er det ikke restaurant som gir deg hva du ønsker er det andre yrker som kan gi deg gleden ved mat, som for eksempel mat-tekniker. Er det kanskje en omskolering til mat-tekniker du har en drøm om? En refinansiering trenger ikke være for en restaurant, men kanskje en omskolering er det rette for deg? Det er aldri for sent å refinansiere og satse på mat drømmen, eller andre store drømmer du har.